ISPPM ( Uluslararası Prenatal Perinatal Psikoloji ve Tıp Derneği) ve APPPAH ( Amerikan Prenatal ve Parenatal Psikoloji ve Sağlığı Derneği) işbirliğine ve Acıbadem Taksim Hastanesi ana sponsorluğuna teşekkürlerimizi sunarız.
Dünyanın farklı ülkelerinden ve Ülkemizden katılan 32 konuşmacı ve eğitmen 28 Haziran’da önce kongre öncesi atölye çalışmalarıyla kendi uzmanlıklarını tanıttılar: Betty Anne Daviss ( Dünyadaki Doğum Ekipleri), Amara Eckert ( Prenatal Kayıtlar) , Johanna Schacht ( Doğumda Sanat Terapisi ve semboller), Mehdi Djilali ( Haptonomi) , Barbara Harper ( Suda Doğum) , Sandra Barsley ( Neşeli Bir Doğum Deneyimi Yaratmak) , Deniz Altınay ( Psikodrama ile Yeniden Doğmak), Anna Verwaal ( Doğumun Uzun Vadeli Etkileri), Marion Konig ( Bağlanma Analizi)
29 Haziran Cumartesi günü Kongre Eş başkanları Uzm. Psk. Neşe Karabekir ve Op. Dr. Hakan Çoker’in ve sonrasında Konya Milletvekili ve İnsan Haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Leyla Usta Şahin ve ISPPM / APPPAH başkan yardımcıları Amara Eckert,Alin Cotiga,Sandra Barsley, Peg Beldsoe açılış konuşmalarını yaptılar. Kanada’dan Ebe Betty Anne Daviss’in dünyadaki doğum ekipleri konuşması tüm dünyadaki farklı doğum ekiplerini içeriyordu.
İlk günün 2. Oturumuna Türk Ebeler Derneği Başkanı Ebe Nazan Karahan’ın şeref vermesiyle Türkiye’de doğum ve ebelik gerçeği konuşması ile başladı. Daha sonra Doğum ekiplerine her zaman her yerde destek veren 9 Eylül Kadın sağlığı hemşireliği bölümünden Sayın Hülya Okumuş ve Merlinda Aluş Tokat Hemşirelerin Gebelik Ve Doğumdaki rollerini aktardılar. Keşkesiz Doğum Doktorlarından Sayın Op. Dr. Şule Selman ise Gebelik ve Doğumdaki Stresin Bebeğin beyin gelişimine etkisiyle hepimizi büyüledi. Hollanda’dan varlığıyla bize büyük bir destek veren Bebek hemşiresi ve fotoğraf sanatçıcı doula Sayın Anna Verwaal tam bir ‘hikaye anlatıcı’ olarak inanılmaz doğum hikayeleriyle manevi olarak bizi sarstı.
Öğleden sonraki konularımız ise birbirinden ilginç idi. Dünyayı dolaşarak suda doğumları anlatan sayın ebe Barbara Harper kendine has sunumuyla suda doğumları anlattı. Kongre eş başkanımız ve Keşkesiz Doğum Ekipleri ve Felsefesi kurucusu Op. Dr. Hakan Çoker Acıbadem Taksim Acıbadem hastanesinde tüm özel hastanelere örnek olarak yaratılan anne bebek dostu hastane modelini aktardı ve özel hastanelerin dönüşümü konusunda bizlere umut verdi. Almanya’dan katılan Op. Dr. Mehdi Djilali herkesin merak ettiği Haptonomi ile ilgili doğum videolarıyla beraber çok özel bir sunum yaptı.
Günün son oturumu Acıbadem hastaneler grubunda özel hekim olarak çalışmakta olan Op. Dr. Semra Özer’in yönetiminde gerçekleşen panele ayrıldı. Doğuma giren doğum ekipleri olan doktor ( Dr. Hakan Çoker , ebe ( Serpil Varlık) , doula ( Duygu İslamoğlu) ve doğum psikologundan ( Neşe Karabekir) oluşan panelistler hem kendi alanlarıyla ilgili, hem de ekip olarak çalışırken yaşanılan zorluklarla ilgili olarak bilgilendirdiler. ( doğum hemşiresi, aneztezi uzmanı, yeni doğan hemşiresi, yeni doğan doktoru gibi uzmanlık alanları anons edildi ama zaman kısıtlaması ile ilgili olarak direk doğumu birebir takip edenlere zaman ayrıldığı ifade edildi). Panelden önce Sayın kareograf Erman Ezgin ve Aslı Gökçe hocalarımız kongremizin ruhuna uygun olarak doğumu, varoluşu ve doğumda destek konusunu metaforik olarak dans ile bize sergilediler.
Cumartesi gecemiz Boğaz turunda yemeğimizi yerken son buldu.
30 Haziran Pazar günü sabahı Dönen Kanatlılar grubunun modern sema gösterisi ile büyük bir çoşkuyla başladı. Ebru Güzelderen ve sema ekibi bizi başka boyutlara taşıdı. Hemen akabinde Bütüncül Psikoterapi Enstitüsü kurucusu Sayın Tahir Özakkaş bedensel doğumdan insan olmaya doğru olan varoluş hikayesini kendi mükemmel tarzında aktardı. Daha sonrasında İstanbul Psikodrama Enstitüsü kurucusu ve eğitmeni Psikodramatist Sayın Deniz Altınay çocum gelişiminin spontanite teorisini bize aktardı ve varlığıyla hepimizi büyüledi.
Sabahki oturumun son konuşmacısı APPPAH önceki başkanı Sayın Sandra Barsley her zamanki gibi gönüllerimize taht kuran mütavaziliği ve bilgeliğiyle Çoklu Vagal Teoriyi aktardı. Hemen doğum sonrasında bebeğin yeni hayatına regulasyonunu sağlamak için doğun ekipleri ve aileler için müthiş bilgiler verdi. İkinci Oturuma 4 değerli uzmanımızın önemli konuşmaları ile imzalarını attı. Bebek Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Sayın Elif Göcek Bebeğin bağlanma sürecinin ruh sağlığında ne kadar önemli olduğunu gözlerimizin önüne bir kere daha net bir şekilde sundu. Romanya Bükreş Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim görevlilerinden Klinik Psik. Sayın Alin Cotiga doğum öncesi kayıtların bebeğin gelişimini ve annesiyle olan etkileşimini nasıl etkilediğinin bilimsel kanıtlarını iletti. ISPPM başkan yardımcılarından Sayın Amara Eckert prenatal travmaların oyun ve beden terapisiyle nasıl değerlendireceğini aktardı. Oturumun son konuşması ise yeni doğanın nasıl acı hissedebileceği ve bunu doğum ekiplerinin nasıl engelleyebileceği üzerine tezini veren Doğum Psikologu/Psikodramatist ve Doula Sayın Özlem İlbeyli’nin oldu. Kongrenin son oturumuna başlamadan önce Harbiye Askeri Müzeye ait çok özel bir gösteri olan Mehter Ekibi gösterisini izleme fırsatımızın olması çok güzeldi.
Son oturum ise gebelikte cinsellik konusuna kendin özel tarzıyla değinen CİSED eğitmeni Sayın Cem Keçe, Manisa Celal Bayar Üniversite Öğretim görevlilerinden ve aynı zamanda Keşkesiz Doğum Doktoru Sayın Doç. Dr. Aslı Göker sosyal medyada doğumları, bebekleri nasıl ve ne kadar işlemeliyiz’i bize sorgulattı, Kadın doğum hekimi ve aynı zamanda Sağlık Hukukunda yüksek lisans yapan Sayın Op. Dr. Serpil Kırım ise doğumda anne ve bebek hakları konusunda düşünmemizi sağladı. Kongrenin son konuşmasını ise Kongre ve Doğum İçin Elele Derneği Başkanı Sayın Uzm. Psk. Neşe Karabekir Doğum Psikodraması ve Keşkesiz Doğum Ekiplerini anlatarak sonlandırmayı yaptı.
Kongrenin hedefi doğumlara gönül veren dünyadaki ekipleri, aktivistleri, her türlü düşünce sahip uzmanları yorumsuz ve yargısız yeni kuşaklar için çalışmak, paylaşmak ve üretmem için biraraya getirmekti. Bu hedef beklenenden daha da büyük bir başarıyla yerine getirildi. Derneğin mottosu olan 4 D Doğana, Doğurana, Doğuma ve Doğum Ekiplerine Saygı mesajı Istanbul’dan tüm dünyaya gönderilmiş oldu.
Doğum psikologu/ Doulalardan Keşkesiz Doğum Annesi Sayın Burcu Ay sözlerini yazdığı bestelediği ve kongrede ilk defa gitarıyla kendi sesiyle kızıyla beraber söylediği Doğum İçin Elele şarkısını sahnede hep beraber elele söyledik. Bir sonraki kongrede 3 sene sonra tekrar buluşmak üzere söz verdik.
Kongremizde bir ilk olark her yurtdışından gelen konuşmacı uzmanımıza bir doula eşlik etti. Bir çok süpriz, çantalarda hediyeler, kısa videolar, dans ve sema gösterileriyle hem içerik hem bilimsellik hem de konuşmacıların çeşitliliği ve kalitesi açısından dernek olarak müthiş bir başarıya imza atılmıştır. Sözel bildiriler bile bu kongrede ilk defa hiçbir workshop ve kongre konuşmasına denk gelmesin diye sabah saatinde yapılmıştır. Annelerin bebekleriyle katılması, kongre alanında emzirme odasının bulunması kongreyi ilk anne bebek dostu kongre ünvanını da kazandırtmıştır. Bu tarihsel sürecin ülkemizde yaşanmasını sağlayan tüm konuşmacılarımıza, sponsorlarımıza, düzenleme ve akademik komitelerimize, kongre ve travel acentamıza, Harbiye askeri müzesi çalışanlarına, tüm gönüllü PDR ve ebelik öğrencilerilerine, kongre öncesi, esnası ve sonrasında bile uyumadan tüm detaylarla ilgilenen gönüllü doula, doktor, doğum psikologu, ebe ve hemşirelerimize, burs isteyen öğrencilere özel olarak sponsor olan gönlü kocaman kişilere ve tüm bunları yapabilme güç ve cesareti veren doğum ekibini kendi seçme hakkı olduğunu, bunun kimse ve hiç bir meslek tarafından dayatılmayacağını bize hep hatırlatan ailelere ve bebeklere çok teşekkür ederiz. Hadi hep beraber DOĞUM İÇİN ELELE....
Doğum İçin Elele Derneği adına Dernek ve Kongre Başkanı
Neşe Karabekir
Çırağan caddesi Şahnişin sokak no1/2 Beşiktaş / İstanbul
bilgi@dogumicinelele.com